Deep Blue, veštačka inteligencija kompanije IBM, 1997. godine pobedila je Garija Kasparova, tadašnjeg prvaka sveta u šahu. Dve godine kasnije, tokom bombardovanja, umetnik Era Milivojević izveo je performans na beogradskom Filozofskom fakultetu: samolepljivim trakama iscrtao je grafičke tragove 6 partija koje su Kasparov i Deep Blue odigrali. Tako je nastao rad Rematch Man versus Machine, koji povlači paralelu između ovog istorijskog šahovskog meča i sutuacije u kojoj su se Beograđani tada našli, stojeći naspram softvera za upravljanje dronovima. Milivojevićev rad utoliko je primer data umetnosti i naš prvi spomenik veštačkoj inteligenciji.

Digitalni projekat Re:Rematch Man+Machine vs Man+Machine je omaž Eri Milivojeviću. Projekat mapira sve moguće šahovske partije i njihove grafičke tragove. Sastoji se od računarskog programa, pisanog za ovu priliku, animacija i grafičkih radova. Programski kôd je otvoren, besplatan i slobodno licenciran, i nalazi se na mom GitHubu, među drugim Open Source projektima i skicama.

Re:Rematch Man+Machine vs Man+Machine je tema eseja Androidi ne sanjaju ništa. Esej govori o mogućnosti zamišljanja zajedničkih borbi ljudi i računara, umesto borbe čoveka protiv računara.

Re:Rematch Man+Machine vs Man+Machine predstavljen je na Departmanu za digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije, tokom predavanja o generativnom dizajnu.