Svesvrstani polaze of softverskog generatora nasumičnih zastava za kreiranje beskonačno identiteta.

Današnji računarski programi mogu da generišu logotipe i reklame, mimove i pesme, umetničke slike, realistične fotografije i apstraktne animacije, komercijalnu i političku propagandu. Svesvrstani su softverski i umetnički projekat u oblasti generativne i algoritamske umetnosti za koji sam kreirao jedan ovakav AI program: generator beskonačno nasumičnih zastava, open-source ekspertski sistem za automatizovanu veksilologiju.

Generišući zastave, sistem generiše i beskonačno mirkoidentetita, koji se umnožavaju fraktalno, ad infinitum, do u beskraj. Vizuelizujući fragmentarnu prirodu naših digitalnih života, Svesvrstasni se pitaju: kakvo je to društvo u kojem se mi, kao korisnici digitalnih sistema, identifikujemo sa automatski generisanim simbolima, društvo čije identitete oblikuju algoritmi?

Program sam napisao u Pythonu (back-end) i JavaScriptu (front-end). Srce programa čine sistemi statističkih distribucija za mapiranje semantike na grafiku. Ideje i pojmovi (piratsko, balkansko, libertarijansko, ekološko, inselsko, mračno, ljubavno, itd) mapiraju se na grafičke elemente (boje, layoute, simbole, nove oblike, itd).

Pojam »anarhije«, primera radi, povećava verovatnoću da layout bude dijagonalan, da paleta bude crnocrvena, a da se iz baze znakova izvuče grafička verzija anarhističkog slova A. Pojam »ekološkog« povezan je sa nijansama zelene boje, pojam »studentskog« sa amblemima studentskih kampusa, itd.

Projekat sam započeo na međunarodnoj umetničkoj rezidenciji They: Live – student lives revealed through context-based art practices. Rezidencija, podržana od strane programa Kreativna Evropa i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, odvijala se u glavnim studentskim kampusima Beograda, Madrida, Rijeke, Podgorice i Novog Sada. U okviru rezidencije izabrani umetnici i kustosi proveli su mesec dana u glavnom studentskom kampusu svog grada.

Projekat Svesvrstani nastao je u Beogradu, gradu iz kojeg je pre pola veka potekao Pokret nesvrstanih. Bio je to globalni pokret protiv Hladnog rata, imperijalizma i identitetske podele sveta, u kojem je Jugoslavija igrala značajnu ulogu. Rodivši se se uoči raspada Jugoslavije i pada Berlinskog zida, kada je pokret već bio na zalasku, o Nesvrstanima sam više naučio putujući po Africi, nego živeći u Srbiji. Ponekad mi se čini da se ono što se u mom detinjstvo dešavalo lokalno, sada dešava globalno, i da je posredovano upravo ovakvim digitalnim sistemima. Zato je matematički i programerski rad na Svesvrstanima za mene bio emotivan koliko i stvaranje crteža ili pesme.

Projekat Svesvrstani dosad je doživeo tri samostalne izložbe: u Galeriji DKSG u Beogradu, u Drugom moru u Rijeci i u Kontejneru u Zagrebu. Podprojekat Svesvrstani bot bio je prikazan na Festivalu digitalne umetnosti S.U.T.R.A. u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu. O projektu Svesvrstani pisali su razni mediji u Srbiji i inostranstvu. U proleće 2023. projekat će biti predstavljen na Kraljevskom univerzitetu Huan Karlos u Madridu u Španiji.

Na ovom su projektu uz mene radili Maida Gruden, koordinatorka projekta i urednica likovnog programa DKSG, Andrija Stojanović, producent i saradnik DKSG za međunarodnu saradnju, Ana Pinter, pozorišna rediteljka, Lav Mrenović, kustos, kao i Jelena Pejović, grafička dizajnerka. Za tehničku i programersku podršku zahvaljujem se Milošu Rančiću, Jacquesu Larocheu i Antoniju Petroviću.

Tu je i ekipa studenata koja je, uz Anu Pinter i mene, osmislila događaj Svesvrstani u pokretu: Teodora Simić, Svetlana Ilić, Teodora Kozomara, Vanja Ivanović, Niks Božović, Teodora Jevtić, Željko Petrović i Miron Petrik Popović.