Eng

Naš

Svesvrstani u DKSG

Galerija DKSG, Beograd

illustrastion og

Izložba Svesvrstani u Galeriji Doma kulture Studentski grad predstavlja krunu međunarodnog projekta i umetničke rezidencije They: Live – student lives revealed through context-based art practices. Rezidencija, podržana od strane programa Kreativna Evropa i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, odvijala se u glavnim studentskim kampusima Beograda, Madrida, Rijeke, Podgorice i Novog Sada. U okviru rezidencije izabrani umetnici i kustosi proveli su mesec dana u glavnom studentskom kampusu svog grada.

U proleće 2022. Uroš Krčadinac je, kao izabrani umetnik, istraživao studentske simbole u Studenskom gradu, studentske identitete i načine života u analognom i digitalnom svetu. Preko 200 studenata učestvovalo je u radionicama, gde su koristili generator i birali svoje individualne zastave, barjake njih samih.

U junu 2022. napravljena je izložba u Galeriji DKSG, koja je prikazala zastave koje su nastale u radu sa studentima. Izložba je postavila pitanja o odnosu tehnologije i ideologije. Kada izaberemo zastavu, jesmo li je zbilja sami izabrali ili smo se tek upecali na automatizovanu udicu? Dok nam se skrolovanjem i lajkovanjem luče dopamin i serotonin, umišljamo li slobodu izbora? Da li mi vladamo simbolima ili oni nama? I uopšte, ima li estetskih rešenja za strukturne probleme?

Na ovom projektu su radili: Uroš Krčadinac, izabrani digitalni umetnik, autor i softverski inženjer, Maida Gruden, koordinatorka projekta i urednica likovnog programa DKSG, Andrija Stojanović, producent i saradnik DKSG za međunarodnu saradnju, Ana Pinter, pozorišna rediteljka, Lav Mrenović, kustos, Jelena Pejović, grafička dizajnerka, kao i Miloš Rančić, Jacques Laroche i Antonije Petrović, koji su obezbedili tehničku i softversku podršku.