Eng

Naš

Koncept

Šta su Svesvrstani?

illustrastion og

Današnji računarski programi mogu da generišu logotipe i reklame, mimove i pesme, umetničke slike, realistične fotografije i apstraktne animacije, komercijalnu i političku propagandu. Svesvrstani su softverski i umetnički projekat u oblasti generativne i algoritamske umetnosti za koji sam kreirao jedan ovakav AI program: generator beskonačno nasumičnih zastava, open-source ekspertski sistem za automatizovanu veksilologiju.

Generišući zastave, sistem generiše i beskonačno mirkoidentetita, koji se umnožavaju fraktalno, ad infinitum, do u beskraj. Vizuelizujući fragmentarnu prirodu naših digitalnih života, Svesvrstasni se pitaju: kakvo je to društvo u kojem se mi, kao korisnici digitalnih sistema, identifikujemo sa automatski generisanim simbolima, društvo čije identitete oblikuju algoritmi?

Algoritam

Program sam napisao u Pythonu (back-end) i JavaScriptu (front-end). Srce programa čine sistemi statističkih distribucija za mapiranje semantike na grafiku. Ideje i pojmovi (piratsko, balkansko, libertarijansko, ekološko, inselsko, mračno, ljubavno, itd) mapiraju se na grafičke elemente (boje, layoute, simbole, nove oblike, itd).

Pojam »anarhije«, primera radi, povećava verovatnoću da layout bude dijagonalan, da paleta bude crnocrvena, a da se iz baze znakova izvuče grafička verzija anarhističkog slova A. Pojam »ekološkog« povezan je sa nijansama zelene boje, pojam »studentskog« sa amblemima studentskih kampusa, itd.

Na korisnicima je da izberu parametre (ideje i pojmove), podese slajdere i kliknu Generiši. Svakim novim klikom se automatski, spram unetih parametara, proizvedu sasvim nove zastave.

Trenutna verzija softvera objavljena je kao besplatan i slobodan projekat otvorenog kôda na GitHubu. Projekat je objavljen pod slobodnom nekomercijalnom licencom GNU General Public Licence v3.0.

Poreklo projekta

Projekat sam započeo u okviru šireg programa Doma kulture Studentski grad u Beogradu koji se bavi životom studenata kroz dva projekta: They: Live – student lives revealed through context-based art practices i Studenator, identitetski generator Studentskog grada. Umetnička rezidencija, podržana od strane programa Kreativna Evropa i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, odvijala se u glavnim studentskim kampusima Beograda, Madrida, Rijeke, Podgorice i Novog Sada. U okviru rezidencije izabrani umetnici i kustosi proveli su mesec dana u glavnom studentskom kampusu svog grada.

Tako sam se u proleće 2022. preselio u beogradski Studenjak, kao izabrani umetnik, sa namerom da istražujem studentske simbole, identitete i načine života u analognom i digitalnom svetu. Preko 200 studenata učestvovalo je u radionicama, gde su koristili generator koji sam napravio i birali svoje individualne zastave, barjake njih samih.

U junu 2022. napravili smo izložbu Svesvrstani u Galeriji DKSG, koja je prikazala zastave koje su nastale u radu sa studentima. U septembru 2022. godine u saradnji sa rediteljkom Anom Pinter i 8 studenata sa različitih fakulteta realizovan je interaktivni performans, društvena igra Svesvrstani u pokretu u okviru projeta Studenator na otvorenim prostorima Studentskog grada i Doma kulture Studentski grad.

Izložba i performans postavili su pitanja o odnosu tehnologije i ideologije. Kada izaberemo zastavu, jesmo li je zbilja sami izabrali ili smo se tek upecali na automatizovanu udicu? Dok nam se skrolovanjem i lajkovanjem luče dopamin i serotonin, umišljamo li slobodu izbora? Da li mi vladamo simbolima ili oni nama? I uopšte, ima li estetskih rešenja za strukturne probleme?

Kontekst

Projekat Svesvrstani nastao je u Beogradu, gradu iz kojeg je pre pola veka potekao Pokret nesvrstanih. Bio je to globalni pokret protiv Hladnog rata, imperijalizma i identitetske podele sveta, u kojem je Jugoslavija igrala značajnu ulogu.

Rodivši se se uoči raspada Jugoslavije i pada Berlinskog zida, kada je pokret već bio na zalasku, o Nesvrstanima sam više naučio putujući po Africi, nego živeći u Srbiji. Odrastao sam u Pančevu, panonskom gradu između Balkana i Mitteleurope, latinice i ćirilice, panka i sevdaha, pravoslavlja i katoličanstva, unutar jednog specifičnog identitetskog galimatijasa, i to u vreme kada je Jugoslavija pucala po identitetskim šavovima i nebo se nije moglo videti od različitih zastava. A kao dete, obožavao sam atlase. Tako su zastave od ranog detinjstva za mene postale izvor istovremeno i bola i ushićenja.

Ponekad mi se čini da se ono što se u mom detinjstvo dešavalo lokalno, sada dešava globalno, i da je posredovano upravo ovakvim digitalnim sistemima. Zato je matematički i programerski rad na Svesvrstanima za mene bio emotivan koliko i stvaranje crteža ili pesme.

Ekipa

Na ovom su projektu uz mene radili Maida Gruden, koordinatorka projekta i urednica likovnog programa DKSG, Andrija Stojanović, producent i saradnik DKSG za međunarodnu saradnju, Ana Pinter, pozorišna rediteljka, Lav Mrenović, kustos, kao i Jelena Pejović, grafička dizajnerka. Za tehničku i programersku podršku zahvaljujem se Milošu Rančiću, Jacquesu Larocheu i Antoniju Petroviću.

Tu je i ekipa studenata koja je, uz Anu Pinter i mene, osmislila događaj Svesvrstani u pokretu: Teodora Simić, Svetlana Ilić, Teodora Kozomara, Vanja Ivanović, Niks Božović, Teodora Jevtić, Željko Petrović i Miron Petrik Popović.


Uroš Krčadinac, jesen 2022.