U vreme kada nam život određuju algoritmi i velike baze podataka, javlja se potreba za novom vrstom dizajnera, umetnika i pripovedača – onih koji razumeju računare, mrežu i informacione tehnologije. Oni će izmišljati i razvijati nove vizuelno-tehnološke jezike, uz pomoć kojih će govoriti o savremenosti. Za razliku od klasičnih programera, oni će biti u stanju da prave ne samo nove stvari, nego i nove stvarnosti.

Interaktivna umetnost + dizajn, data umetnost i vizuelizacija podataka novi su jezici za nove dizajnere, umetnike i pripovedače.

Tokom trodnevne radionice, polaznici se upoznaju sa osnovnim konceptima i tehnikama oblasti vizuelizacije podataka i generativne umetnosti i dizajna. Polaznici se podstiču da programski kôd ne doživljavaju samo kao digitalni alat, nego pre svega kao izražajni, kritički, umetnički i dizajnerski medij. Polaznici tako razvijaju sopstveni jezik generativnih vizuala i animacije kojim opisuju jedan tok digitalnih podataka u realnom vremenu.

S obzirom da digitalni radovi nastali na radionici funkcionišu i kao interaktivni animirani Veb sajtovi, polaznici mogu da ih okače na Veb i dodaju u svoj portfolio.

Radionica je namenjena svima, bez obzira na oblast iz koje dolaze. Ne očekuje se prethodno znanje programiranja. Očekuje se radoznalost, preciznost misli, spremnost da se uči i želja da se prave nove stvari.

Tehnologije: P5.js, Processing, JavaScript, HTML, CSS.