Koristeći tehnologije digitalne obrade prirodnog jezika onako kako ove tehnologije nisu predviđene da se koriste, kreirali smo nove oblike digitalne književnosti.

Ova književnost, upletena u tehničke protokole savremene algoritamske kulture, polazi od pretpostavke da u savremenom trenutku pisanje kao takvo nužno podrazumeva i preispitivanje softverskih alata i društvenih, ekonomskih i tehnoloških sistema koji to pisanje omogućuju – od Google Ad Keyword Plannera do servisa za analizu sentimenata. Kao što je rekao Kenet Goldsmit (Keneth Goldsmith): današnji pisac pre podseća na programera nego na namučenog genija.

Kao dve sestrinske knjige, Taktička poetika (Tactical Poetics) i Optimizovana poetika (Optimised Poetics), uvode po dva projekta/pristupa oba autora. Ovi pristupi organizovani su po dvema metodama proizvodnje jezika i teksta kao izraza u računarskoj kulturi: optimizacije i taktike. Umesto da razdvajaju knjige po autorima, oba autora potpisuju obe knjige: na ovaj način, knjige prate strukturu svojih digitalnih pristupa, stvarajući prostor za razgovor između autora i čitalaca. Hijerarhija imenovanja je određena tako da oba autora imaju po jednu knjižicu na kojoj su predstavljeni kao »prvi« autor, a jednu za koju su »drugi«, sa idemom da se problematizuje klasičan akademski pristup autorstvu.

Uzete zajedno, ove dve knjige čine predlog za razmišljanje o savremenim pejzažima kompjutacione i digitalne poetike. Predloženi pristupi nipošto ne iscrpljuju potencijal metoda u ovom prostoru, već predstavljaju eksperimentalnu kapsulu i poziv da im se pridruže druge rezonantne poetske niti.

Ako je Katrin Hejls (Katherine Hayles) bila u pravu kada je rekla da »postajemo kodovi koje ukucavamo« i ako razmislimo o transformativnom potencijalu otelotvorenja svakodnevnih digitalnih praksi, videćemo da poezija – ili ono što bi Dona Haravej (Donna Haraway) nazvala spekulativnom fabulacijom – nije samo oblik izražavanja. Ona postaje oblik preživljavanja.

Taktičku poetiku i Optimizovanu poetiku zajedno su objavili Multimedijalni institut (Zagreb) i Kuda.org (Novi Sad) u okviru edicije Vektori zajedničke imaginacije (Vectors of Collective Imagination) 2020/2021. Jedan od eseja iz Optimizovane poetike, Optimizovane emocije, objavljen je u Svesci na ovom sajtu.

Knjige su slobodno i otvoreno licencirane. Mogu se preuzeti besplatno, pomoću linkova u sekciji Publikacije.