Od 2016. radim kao stručni saradnik na Seminaru dizajna Istraživačke stanice Petnica. Kao priznati obrazovni centar za domaće i strane srednjoškolce i studente, Petnica se nalazi nadomak Valjeva, između šume, pećine i jezera. Program dizajna obuhvata nekoliko seminara tokom godine, na kojima 15-30 izabranih srednjoškolaca zajedno uči o dizajnu i drugim kreativnim disciplinama kroz samostalni i grupni rad na projektima. Teme obuhvataju grafički, industrijski i digitalni dizajn, vizuelne umetnosti, interaktivnost, kreativno pisanje, kreativno kodiranje, video i animaciju.

Seminar dizajna osmislili su i razvili Borut Vild, Isidora Nikolić i Vesna Pejović. Program trenutno vode Saša Mitrović i Igor Rajković zajedno sa grupom izuzetnih mlađih saradnika.

Ideja vodilja radionica fizičke vizuelizacije podataka jeste humanizacija tehnocentričnih pristupa društvu i kulturi, zasnovanih na digitalnim podacima. Inspirisani Data estetikom S. Wrighta i Data humanizmom G. Lupi, podstakli smo studente da se igraju digitalnim podacima na opipljive, analogne načine. U projekte spadaju reljefne mape od kartona, treemap grafikoni od oslikanih metalnih objekata, samolepljivi dijagrami rasejanja, chord dijagrami od eksera i konca, animirani video koji predstavlja kvalitativnu analizu istorije Internet pretraživanja u Petnici, kao i mnogi drugi.

U svom TED predavanju, umetnik L. DuBois kaže da vizuelizacija podataka može da nas anestezira tako što ljude svodi na brojeve. Umesto površnog data fetišizma, verujemo da su ovakve vežbe način da razvijemo dublji, ljudski senzibilitet spram tehnologije i statistike.

Najbolje projekte predstavili smo na izložbi polaznika petničkog Seminara dizajna. Osim toga, Isidora Nikolić i ja predstavili smo ove projekte na konferenciji re:publika u muzeju MOMus u Solunu, u Grčkoj.