Radionica se fokusira na razumevanje istinite, efektivne i afektivne komunikacije u kontekstu digitalnih podataka. Od istorijske kartografije do savremenih interaktivnih radova na Vebu, od data umetnosti do novinarstva vođenog podacima, radionica pokušava da odgovori na pitanje šta čini kvalitetan dizajn zasnovan na podacima. Posebnu pažnju poklanjamo razumevanju data propagande, načina na koji se jezik grafikona i dijagrama može upotrebiti radi manipulacije javnosti.

Koristimo različite alate, od olovaka, drvenih boja i telefonskih kamera do programerskih tehnologija kao što su D3.js, Processing, P5.js, Tableau i Raw Graphs. Softver je značajan alat; verujem, međutim, da je njegov značaj precenjen u ovoj oblasti. Ideje su važnije od alata.

Tokom radionice ostavljamo prostor za polemiku o ulozi podataka u savremenom društvu. Verujem da treba da humanizujemo podatkovne pristupe društvu, medijima i kulturi. Umetnik L. DuBois kaže u svojim predavanjima da vizuelizacija podataka, svodeći ljude na brojeve, može da deluje kao anestezija. Treba da budemo svesni ove opasnosti.

Radionice vizuelizacije podataka vodio sam u Srbiji, Mađarskoj, BiH i Hrvatskoj, za raznovrsne zajednice dizajnera, akademskih radnika, aktivista, novinara, zaposlenih u javnom sektoru, digitalnih umetnika, inženjera i učenika srednje škole. Uporedo sam osmislio i vodio srodne radionice data pripovedanja i fizičke vizuelizacije podataka. Verujem da data vizuelizacija kao kreativni medij može i treba da bude otvorena za sve.

Sledi primer animirane infografike koju sam napravio za Otvoreni parlament, koji vodi beogradska organizacija CRTA – Center for Research, Transparency, and Accountability. Video je kreiran posle dataviz radionice koju sam pripremio za njih.