Peter Turchi tvrdi da su pisci slični kartografima. Kao koautor i ilustrator knjige Bantustan: Atlas jednog putovanja, interaktivne prozne knjige sa mnogo mapa i infografika, slažem se u potpunosti.

Ova radionica posvećena je narativnoj veštini komunikacije uvida stečenih na osnovu analiza podataka. Radionica započinje izborom izvora podataka. Zatim obavljamo analizu, formulišemo uvide, a onda pokušavamo da nađemo najefektivniji način da ove uvide ispričamo. Drugim rečima, pokušavamo da sastavimo priču od brojeva i mera.

Pominjemo različite dataviz tehnologije (kao što su D3.js, Processing, P5.js, Tableau i Raw Graphs), ali fokus nije na tehnologiji, nego na storytellingu.

Pažljivo obrađujemo načine uz pomoć kojih se može manipulisati podacima i pričama od podataka. Zahvaljujući auri objektivnosti i vernosti činjenicama, podatkovni medij lako može da se upotrebi za zamagljivanje istine isto koliko i za pojašnjenje. Savršene mape ne postoje; svaka na izvestan način laže. To data pripovedači treba da imaju na umu.

Ovakve radionice vodio sam u Srbiji, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini. Među učesnicima bilo je raznih pripovedača – novinara, pisaca, Veb dizajnera, akademskih radnika i dizajnera video igara. Uporedo s ovom radionicom, osmislio sam i vodio srodne radionice vizuelizacije podataka i fizičke vizuelizacije podataka.

Sledi primer video infografike, video priče vođene podacima, koju sam kreirao za projekat Involved not Invalid u organiziciji udruženja YIHR – Inicijative mladih za ljudska prava.