Radionica algoritamskih zastava je kolektivna vežba digitalnog svrstavanja.

Prvi deo radionice posvećen je algoritamskoj ko-kreaciji zastava. Polaznici generišu zastave pomoću AI sistema Svesvrstani i biraju one sa kojima se identifikuju. Zatim ove zastave menjaju i dorađuju služeći se raznim digitalnim alatima za vizuelni dizajn, kao što su Illustrator i Inkscape. Radeći ovo, polaznici razgovaraju o algoritamskoj kulturi u kontekstu društvenih identiteta i algokratije.

Drugi deo radionice je javna prezentacija zastava nastalih tokom prvog dela radionice. Ovaj deo predstavlja i neku vrstu performansa. Svaki polaznik pokaže svoju zastavu i kaže, ja sam to-i-to, a publika podiže ruku ukoliko se i sama identifikuje. Najvažnije pravilo: ruka se može ili podići, ili ne. Identitetska logika je binarna, čak i ako algoritamskih zastava ima beskonačno mnogo.

Prva ovakva radionica održana je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u okviru Fluid Design Foruma, u proleće 2023. Radionicu je pratila samostalna izložba Svesvrstani. Druga radionica održana je u Galeriji Manifesto u Sarajevu, koja je takođe pratila otvaranje tamošnje izložbe.