Skica je nastala slučajno, tako što sam editor za programski kôd jednom pogledao iskosa1. Digitalni grid se oneobičio, programerske vitičaste zagrade postale su minijaturne ptice. Digitalni oblak (cloud) nekako je postao jasniji.

Pored estetike slika verujem da nam je potrebna i estetika sistema, novo osećanje sistema, struktura i povratnih sprega – od softverskih sistema do klimatskih, finansijskih i mikrobioloških. Razvijanje senzibiliteta prema sistemima započinje veštinom menjanja perspektive. Možemo to nazvati i umetnošću paralakse.

Ilustraciju sam kreirao na poziv Maje Ćirić2, kustoskinje i kritičarke, povodom Konkursa za tradicionalnu Jesenju izložbu3 Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), koja će se krajem godine održati u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić u Beogradu.

Ilustraciju sam nacrtao u zadatim bojama izložbe. Slika se generiše uvek iznova, u beskonačnim varijacijama, uz pomoć tehnologije p5.js4. Kôd je otvoren i besplatan. Slobodni ste da ga upotrebite5. (Tu su verovatno najkorisnije funkcije za generisanje slučajnih brojeva u asimetričnim normalnim raspodelama, kojima se kontrolišu oblik i dimenzije vitičastog jata.)

Imam nekoliko ideja za budućnost Nanogalebova, ali o tom – potom. Zasad neka bude tu kao digitalna stilska vežba6, skica ili ilustracija slična onima koje zadajem studentima i polaznicima radionica u okviru svoje edukatorske prakse.