Publikacija Mapiranje: prostranstva prirode nastala je sa idejom da se predstave neobični autori, umetnici i kolektivi, čija se stvaralačka praksa dešava izvan, mimo ili na margini zvaničnih institucionalnih okvira. Ovakve prakse najčešće su pokrenute sopstvenom snagom i entuzijazmom.

Delovanjem ovakvih autora, po rečima urednice Mine Nenadović, stvaralaštvo »postaje živa stvar, relevantna, zabavna i prodorna.«

Nastala tokom pandemije, 2020. i 2021. godine, ova publikacija tematski je vezana za prirodu i odnos prirode i umetnosti. Sadrži četiri eseja: Land Art Ane Ratković Sobote, Bio Art Adrienn Újházi, Introspektivni crtež Ivane Aranđelović, kao i esej O gajenju vrta, koji sam napisao u jesen 2020. Publikacija takođe sadrži i šest intervjua, koje je Nenadović vodila sa autorima eseja, kao i sa Borisom Bogdanović i Kristinom Rutar.

Izdavač knjige je Težak gušt iz Beograda, dok je izvršni izdavač Delta Pres Mladenovac. Prva promocija knjige, kao i prateća izložba, dešava se u Kvaki 22, u Beogradu, 24. decembra.